Årets polishund en trevlig utmärkelse för polishundförare

Årets polishund ges ut varje år till den hund som har visat ett särpräglad jobb som polishund.

Årets Polishund

Årets Polishund är ett pris som ges ut av en jury från Svenska Kennelklubben. Svenska Kennelklubben har varit igång sedan 1889 och bildades av adelsmän och jägare som ville ta vara på jakthundarnas goda karaktärer.

Svenska Kennelklubben, alias SKK är en riksorganisation för hundägare, där man företräder alla Sveriges hundar, hundägare samt hundälskare. Nuförtiden finns det runt 300 000 medlemmar.

Bortsett från Årets Polis hund finns även priserna Årets Brag dhund samt Årets Narkotika sök hund.

För att en hund ska kunna få en diplom från Svenska Kennelklubben, som bland annat Årets Polishund, måste den främst vara godkänd för att gno som en polishund.

Polishundar går igenom en del tester före de får börja tjänstegöra, som bland annat Polishunden Hund, som var en schäfer som även hade sin egen blogg, där den skrev om sina äventyr som polishund ihop med sin hundförare.

Det finns två stora tester som den blivande polishunden måste avklara, ett Lämplighetstest och Arbets- och miljöprov.

Lämplighetstest – Under detta test, måste hunden visa att den har förmågan att bland annat engagera sig i en batalj om det skulle uppstå, att ha förmågan att skapa minnesbilder som både är positiva samt negativa. Hunden måste kunna fixa konfliktsituationer, kunna beskydda sin grupp, hem och sig själv.

Arbets- och miljöprov – Under detta prov, måste hunden exponera att den kan klara av de miljöer som den kan bemöta under ett arbete på t.ex. en brottsplats. Hunden måste exponera att den behärska branta trappor, slippriga golv och höga höjder utan att tveka.

Numera finns det flera polishundar som arbetar för ett säkrare samhälle ihop med polisen. Det finns runt 400 polishundar registrerade. Bland dessa kan man hitta polishundar raser som bland annat: Schäfer, Rottweiler, Dobermann, Labrador Retriever samt under de senaste åren har man även börjat använda Chihuahua för polisarbete runt om i världen.

Polishund göromål

Det finns flertal olika områden som en polishund kan arbete inom, för att även kunna karakterisera sig för ett Årets Polishund belöning. Bland de vanligaste som man säkert har hört talas om finns t.ex. Bombhund, Brandhärdshund och Narkotikahund.

Bombhund

Bombhundar är de hundar som tränas att ihop med sitt luktsinne eftersöka sprängämnen, minor, vapen och ammunition. Med sitt luktsinne kan de markera vart de grejer alternativt ämnena som de letar efter ligger. Bombhundar används ofta av tullverket samt polisen, de kan bland annat sättas in för att befästa en byggnad vid bombhot.

Brandhärdshund

Brandhärdshundar är hundar som tränas att leta efter spår av brandfarliga vätskor på en brottplats. De används ofta vid brottplatsundersökning tack vare att de kan eftersträva opp var en anlagd eld kan hava startat. En kriminaltekniker kan enkelt ta ett prov från den plats där brandhärdshunden har peka ut samt mäta det med spåret man fått från en eventuell suspekt.

Narkotikahund

Narkotikahundar är hundar som tränas att leta efter olika droger ämnen på en brottsplats, Under sin exercis får hunden lära sig att känna efter annorlunda lukter från diverse knark, men även vapen.

Varje år belönas den polishund som har utmärkt sig genom att hjälpa polisen att göra samhället till en säkrare plats, med priset Årets Polishund.