Fullt fokus när spårhunden sätter igång

En spårhund är en hund som tränas i spårning. Detta är en hundsport som blir allt mer omtyckt i Sverige, mycket därför att hundarna tycker att det är hemskt skojigt att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att praktisera själv och är man riktigt ambitiös så kan man även tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar hela tiden på sin flockledare och äger man en hund så är man själv dess flockledare. Hunden vill göra sin flockledare tillfreds och på bra humör vilket medför att det i regel är rätt så smidigt att öva en hund, så länge det görs på korrekt sätt. En spårhund måste tränas av en som känner till hur man lägger ut spår åt hunden och det kan vem som helst lära sig via diverse spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en underbar upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så måste den ges relativt fria tyglar att leta efter var den känner spår. Detta medför att hunden behöver en lång lina att löpa i, istället för ett koppel, och en stabil sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man bör tänka på är att hitta en hundsele med bra passform efter exakt din hunds mått, och att den ska vara konstruerad i sköna och slittåliga material. En riktigt bra spårsele kan man få glädje av i många år, så det är intelligent att investera i något riktigt bra.

Till skillnad från dragselen så är spårselen oftast betydligt enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger kring dess bröstkort, sedan finns det ännu fler remmar som sträcker sig över ryggen och kring hundens svansrot. Vanligtvis sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen intill svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har endast remmar över bringa samt bröstkorg men kan trots det komma flera modeller med mindre skillnader.

En spårhund tenderar att älska sin sele eftersom den förknippar selen med spårning. Ifall en hund inte trivs med att spåra så blir det tufft att upprätthålla denna hobby, men närapå samtliga hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har lärts på rätt sätt. En hund måste ständigt undervisas med mycket tydliga direktiv och massor av uppmuntran.

Det finns flera oliks saker som man kan utföra ihop med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr samt agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de tenderar att tycka är oerhört roligt. Vissa hundraser lämpar sig bättre åt somliga sporter än andra. Border Collies är t ex mycket bra på agility då de är så snabba och smidiga, samtidigt som en husky vanligen är bättre på att dra föremål efter sig. www.brahund.se

När det gäller jakt så är en drever vanligtvis fantastiskt bra och en blodhund brukar bli en oerhört bra spårhund.