Handla en effektiv hundsele som håller hög kvalité

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på massor vis påminna om spårselar, men det finns viktiga skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska ta sig framåt med linor om halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska ta sig framåt med hjälp av bröstkorgen och axlarna. En spårhund ska ej behöva dra särskilt tunga vikter medan en draghund ska göra just så. Kanske är det en slädhund i fjällen eller en hund som ska dra vagn eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det viktigt att ens dragsele hund har fästs som den ska så att hunden slipper lida av smärtsamma brännskador samt slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska bli enklare att greppa hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är extremt fokuserade och kan dra tämligen mycket, för den skull behöver man något starkt att hålla i. Spårselar ser ut som man föreställer sig en hundsele, med rem omkring bröstkorgen samt över bogen.

En dragsele hund har generellt ännu fler remmar att fästa runt hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg samt bringa finns självfallet, men dessutom brukar det också löpa remmar över ryggen och kring svansroten. Fästet för dragkopplet varierar beroende på vad det är hunden ska dra. Ska du bruka dragsele hund för linkörning eller cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så bör det finnas fästen vid sidorna och en rejäl rem över bringan.

En hundsele bör ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En riktigt bra dragsele kan hunden använda sig av hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från några hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon erfaren vilket fabrikat samt modell som passar just din hundras bäst, god passform är mycket centralt. Från vissa märken kan man till och med handla hundselar från efter specialmått.

När det gäller material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är gjorda i slittåliga material som polyester. Dessa brukar även vara vadderade så att det inte ska uppstå skavsår på hunden. Läder är både mjukare samt mer traditionellt och fungerar bra så länge selen sitter bra på hunden.

Alla som har hund vet hur lojal och trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta vänner är stark och ännu starkare från hundens sida, därför förtjänar de det bästa. Om man har en draghund så ska man investera i en dragsele hund som passar just den hund man äger, helt efter dess egna mått så att passformen blir utmärkt och skaderisken reduceras. Genom att skaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs välmående.