Polishund

Bland poliser finner man ofta en så kallade polishund som är en utbildad tjänstehund.

Hund

Hunden har funnits i vårt följe sedan en lång tid tillbaka. Det finns kap som visar att de fanns med oss allaredan 14 000 år sedan. Hundars användningsområde är vidd, de används bland annat som ett husdjur, jakthund och som en polishund.

hundkoppel

Sveriges polishundar

I Sverige har polishundar existerat sedan år 1910. Nuförtiden finns det runt 360 polishundar som polishunden Hund i Sverige samt av dessa är runt 70 % schäfrar och 20 % belgiska vallhundar. Bland de övriga polishundar raser som man kan finna, finns t.ex. rottweiler, cocker spaniel och dobermann.

De första polishundarna i Sverige var 2 hundar som kom från Hamburg. Deras namn var Cora och Leo. Cora var en airedaleterrier samt Leo en fårhund, båda utbildades till kriminalhundar.

Under 50-talet började man begagna polishunden på allvar runt om i Sverige. Det unika med polishundar i Sverige är att de som vissa andra länder, låter sina hundar hava ett vanligt liv på sidan av jobbet. En polishund är ofta hemma hos sin hundförare när den inte är på jobbet.

För att en hund skall kvalificeras som en polishund måste den bland annat vara frisk, ha kamplust och flexibel drag. Man måste kunna få en enkel kontakt med en polishund.

Före en hund går över till att bli en tjänstehund måste den undergå ett litet antal lämplighetstester. Genom detta ser man om hunden kommer att klara av sitt arbete som en polishund.

Lämplighetstester för en blivande polishund brukar bland övrigt inbegripa att:

Man testar hundens duglighet att övervinna farhåga, fixa de konfliksituationer som kan bilda och hur den styr sina handlingar. Även hurdan den är när det handlar om att godkänna främmande folk som den kan senare om den blir en polishund bemöta medan då den jobbar. Hunden får inte vara argsint eller rädd för människor som kommer nära den. Men den får även inte vara allt för flexibel.

Man testar hundens kamplust, om den har styrkan att fajtas, men utan att bli aggressiv. Det prövas även hur hundens förmåga är när det handlar om att komma ihåg upplevelser och alstra minnesbilder.

Efter lämplighetstester, om hunden klarar av dem, går den vidare till så kallade arbets- och miljöprov. Under dessa tester kommer hunden att bland övrigt testas för branta trappor, höga höjder samt golv som är slippriga. Vid godkännande vid dessa tester sätts hunden på en provtjänstgöring. Medans den tjänstegör bor hunden hos sin framtida hundförare.

När en hund har fått jobbet som en polishund, kan den senare även få chansen att vinna årets polishund genom att göra sitt bästa under sin olika uppdrag.

När polishunden börjar tjänstegöra kan den få jobb som t.ex. en Narkotikahund och bombhund.

Narkotikahundar

Dessa hundar är specialiserade inom att söka efter droger. De lär sig att känna av flertal olika sortera drog, men även gevär, då de kan ofta hittas tillsammans. De polishundar raser som får rollen som en droger hund är t.ex. Labrador retriever samt Schäfer.

Bombhundar

Dessa hundar är specialiserade inom att leta efter sprängämne och vapen. Hundarna får en grundutbildning där de lär sig att eftersöka sprängämnen samt annorlunda vapendelar. De arbetar ihop med sin hundförare, en bombtekniker och ett mängd poliser.

En polishund jobbar ihop med polisen, för ett säkrare samhälle.