Polishundar – olika brukshundsraser som nyttjas vid polisarbete

De finns flertal olika polishundar raser som används i annorlunda områden i polisarbete för brottsbekämpning.

Ett antal annorlunda polishundar raser har tjänstegjort i Sverige sedan 1910. De finns över 360 olika polishundar raser aktiva i polisarbete runt om i landet nuförtiden. Några av de raser som köps in är bland annat: Labrador Retriever, Rottweiler samt Schäfer.

Labrador Retriever

Denna hundras föds opp i England och är en utmärkt jakthund. Rasen Labrador Retriever används ofta som bombhundar för polisen. Labrador Retriever har en hög intelligens vilket gör den till en perfekt polishund. Denna är en av de polishundar raser som är lättlärda, har mycket energi samt träffa inte som en argsint hundras.

Rottweiler

En Rottweiler är en av de perfekta polishundar raser som används för polisarbete när det handlar om att bland annat säkerställa ordning, skydda t.ex. sin hundförare och vara avskräckande för bovar. Denna hundras är väldigt smarta samt anses ha en av de högsta IQ bland hundraser.

Schäfer

Schäfer rasen föds upp i Tyskland samt används ofta som en polishund, som t.ex. polishunden Hund. Liksom en Rottweiler kan en Schäfer lätt befästa allmän ordning, avskräcka bovar och skydda sin hundförare. En Schäfer kan även lätt läras och ganska enkelt tränas. Schäfer hundrasen tjänstegör ofta som Narkotikahundar.

Före en hundras köps in för tjänstgöring som en polishund, måste den gå igenom en del försök för att se om den har förmågan att behärska det som kommer att krävas av den i polisarbete. Det första testet som en byracka måste gå igenom är ett så kallat Lämplighetstest.

Lämplighetstest

Genom detta test kan man se om hunden har förmågan att bland annat fixa konliktsituationer, övervinna farhåga, engagera sig i en batalj utan att bli aggressiv, kunna alstra minnesbilder som är både negativa samt positiva. Man ser även hurdan det är med hunden när det handlar om att den ska hava förmågan att beskydda sig själv, sin grupp och hem.

Det andra provet som hunden måste klara av efter att hava gjort sitt lämplighetstest, är ett Arbets- och miljöprov.

Arbets- samt miljöprov

Under detta prov måste hunden exponera att den behärska annorlunda miljöer som kan komma under ett arbete. Hunden måste hava kapaciteten att behärska höga höjder, branta trappor samt hala golv.

Om hunden behärska alla tester, får den göra en omkring 8 veckors provtjänstgöra.

Bland de områden som polishundar ofta används i finns bland övrigt: Narkotikahundar, Bombhundar, skyddshundar samt Brandhärdshundar. Alla hundar går genom en träning med sin hundförare före de börjar gno inom sitt respektive area.

De hundar som tas in för polisarbete kan vara mellan 18 månader till 4 år gamla. En polishund får tjänstegöra tills att den blivit ca 10 år gammal.

Under en polishunds tjänstgöring kan den även utmärkas med ett pris vid namnet Ã…rets polishund. Detta pris delas ut varje år till polishunden som genomfört ett arbete som är värd att uppmärksammas. Priset ges ut av en jury från den Svenska Kennelklubben alias SKK.

Det finns flertal olika polishundar raser som används i brottkämpning samt de har alla olika talanger som gör dem unika i sitt arbete.