Polishunden som heter Arek

Det finns ett stort mängd polishundar som har samt ännu tjänstegör i Sverige samt bland dem finns bland annat Polishunden Arek.

Polishunden Arek

Online kan man finna annorlunda bloggar för polishundar runt om i Sverige och en av dessa tillhör Polishunden Arek och hans hundförare. Man kan följa dem igenom att läsa om deras äventyr under deras polisarbete, men man kan även läsa om det som händer Polishunden Arek och hans förare på deras fritid hemma.

Bortsett från Polishunden Arek finns även en annan populär blogg fortfarande tillgängligt online, som följde schäfern Polishunden Hund, som var en särpräglad polishund.

Varje år ges ett belöning ut till de hundar som utmärker sig i sitt göromål som polishund, detta pris kallas Ã…rets Polishund. Vem som vinner bestäms av en jury från Svenska Kennelklubben.

Polishundar i Sverige

De första polishundarna i Sverige dök upp runt 1910, när ett par så kallade detektivkonstaplar reste till Hamburg samt sedan kom hem åter tillsammans med ett par hundar vid namnet Cora samt Leo. Cora var en airedaleterrier och Leo en fårhund. Hundarna utbildades till kriminalhundar och började genast arbeta i detektivtjänsten.

Runt om i Sverige finns det numera runt 400 polishundar registrerade.

De hundar som finns i Sverige är fördelade inom olika arbetsområden, det finns bland annat övervaknings och ordningshundar, ID-hundar samt narkotikahundar.

Övervaknings samt ordningshundar

Övervaknings och ordningshundar har tränats att söka efter föremål och personer, de är utbildade i övervakning, skydd samt spårdressyr. En del övervaknings samt ordningshundar är även utbildade att leta och hitta avlidna folk som har försvunnit på land och även i vatten.

ID-hundar

ID-hundar, alias sökhundar alternativt spårhundar, har fått en exercis som ger dem förmågan att kunna identifiera personer som är eftersökta av polisen. När polisen inte kan hitta bland övrigt fingeravtryck på en brottplats, sätts en ID-hunds arbete verksam och polishunden börjar då göra en så kallad ID-spårning.

Narkotikahundar

Narkotikahundar har fått en exercis som gör dem kvalificerade att leta efter olika narkotika ämnen som kan dyka upp på en brottsplats. Bland de polishundar raser som används för exakt detta arbete finns t.ex. Labrador retriever och Schäfer.

För att en hund skall vara accepterad för tjänstgöring samt behärska de krav som finns för var polishund, måste de alla gå igenom annorlunda tester. De tester som var hund måste penetrera innan de köps in och kan anträda arbeta som en polishund, kallas för ett Lämplighetstest samt Arbets- samt miljöprov.

Lämplighetstest

Under ett Lämplighetstest måste hunden t.ex. exponera att den har förmågan att avklara rädsla, fixa konfliksituationer, hava förmåga att beskydda sig själv, sitt revir och sin flock, att ha kamplust samt engagerar sig i en kamp när den väl visar sig, men utan att den blir aggressiv. Hunden måste även hava förmågan att godkänna främmande personer som den kan bemöta.

Arbets- och miljöprov

Under ett Arbets- och miljöprov måste hunden belägga att den bland övrigt kan klara av höga höjder, slippriga golv samt trappor som är branta.

Liksom polishunden Arek, måste alla hundar gå igenom olika tester för att kvalificeras i gruppen av Sveriges aktiva polishundar.