Spårlinor ger hunden rörelsefrihet vid spårning

Spårlinor är bra att ha istället för koppel då man ska spåra med sin hund. En spårhund behöver ganska mycket med utrymme när den ska spåra, för att kunna följa sitt spår ohindrat. Spårlinor kan vara olika långa, oftast 10-15 meter och förhållandevis tunna, ungefär 5-15 mm i tjocklek. Materialet är oftast stumt i polyelser, nylon eller kevlar, menävenläder och plast förekommer.

Tillsammans med spårlinor ska man använda sig av ett halsband alternativt en spårsele som hunden känner sig bekväm i. En sele är nästan alltid att föredra framför ett halsband när man ska spåra med sin hund då den först och främst sitter stadigare på hunden och också för att den är mer bekväm och «ur vägen». Klicka för hundprodukter

En spårsele ser ut som vilken annan vanlig hundsele som helst, men den är framtagen för att vara så flexibel som möjligt vid spårning. Det sträcker sig en rem runt hundens bringa och en kring dess bröstkorg, normalt fäster man sina spårlinor i en hake intill hundens axelparti.

Det finns otaliga spårselar på makrnaden att välja och vraka mellan och det är betydelsefullt att man hittar en som sitter bra på ens hund. Det måste vara rätt storlek och sköna, men slitstarka material så att hunden inte ges onödiga skavsår eller blir besvärad i sina rörelser. Den bästa hundselen är den som hunden knappt märker av att den har på sig.

Spårning har blivit en oerhört populär bruksgren i Sverige. Man får vistas i det gröna och tillsammans med sin hund utvecklas samt arbeta mot samma mål. Hundar älskar i regel att spåra och samtliga raser kan bli bra i denna sport. Hundar med bra koncentrationsförmåga är de som oftast blir bäst på att spåra.

Man kan gå på spårkurs med sin hund för att lära sig grunerna i spårning. När man har blivit bra på grunderna kan man gå fortsättningskurser. Kurser är ett fantastiskt sätt att komma närmare sin hund, få lära att kommunicera med den och avläsa dess signaler. En hund avgudar sin ägare och det är viktigt att man lär sig dess språk.

En bra spårlina trasslar inte så lätt i snåriga omgivningar, men rör man sig mycket ute i täta skogar så kan långa spårlinor likväl vara hämmande för en hund som fått vittring på ett spår. Rör man sig i skogen är det i de flesta fall bäst att låta hunden springa obehindrat och då är det viktigt att man har tränat hunden i lydnad så att den uppfattar ens kommandon rätt och kommer när man kallar.

Vill man ändå ha spårlinor i snårig skorgsterräng så bör man satsa på en hal typ i plast eller möjligtvis silke? Silkeslinor är givetvis dyrt, men de håller å andra sidan år efter år. Ska man ut och spåra i blötmarker så är det genomtänkt att ha en spårlina som inte påverkas av väta, plast, gummi och nylon är effektivt.

Spårlinor i läder är också bekväma, men de blir en aning äckliga i blött väder och finns sällan i längre varianter än 10 meter.