Varje spårhund bör förses med en spårsele

En spårsele används framförallt vid spårning, men kan dessutom användas vid andra tillfällen istället för ett ordinärt hundhalsband. En sele är i de flesta fall betydligt skönare för hunden att ha jämfört med ett halsband. Det säger sig egentligen själv att det är lättare för hunden att dra med hela kroppen istället för med endast halsen. En sele är även betydligt skonsammare åt en hund än vad ett halsband är – även hundar har fått whilash skador av överdrivet ryckande i halsbandet.

Spårselar är speciellt framtagna för att användas vid spårning. Spårning är en folklig bruksgren som går ut på att hundägaren lägger ut spår i naturen som hunden därefter ska spåra upp. Spårning är populärt både hos privatpersoner och inom polisen och militären. Vanligen är det tack vare duktiga spårhundar som man får fast i narkotikasmugglare samt brottslingar på rymmen.

En spårsele kan se ut på en aning olika sätt, men den vanligaste är den klassiska selen med en rem över bringan och en rem som sträcker sig kring hundens bröstkorg. En duglig spårsele är vadderad så att hunden ska slippa obehagliga skavsår, något som är viktigare ju kortare päls hunden har. Hundar som spårar blir väldigt ivriga och drar en hel del, så en gedigen spårsele som har breda, starka remmar är bra. Klicka Här

Det finns spårselar av olika kvalité och hållbarhet, vill man bara testa en sele till sin hund så kan man handla en billig variant först. Spårar man mycket och regelbundet så behöver hunden en bra spårsele av mycket god kvalité. Den måste vara tålig och hållbar och mestadels är de tillverkade i polyester alternativt nylon. Det finns självfallet spårselar i läder också och de tenderar att vara sköna för hunden, men kanske inte fullt lika hållbara och tvättbara som polyesterselarna är.

Sedan finns dragsele också, denna brukar se lite mer avancerad ut än den klassiska spårselen, men har sina fördelar. För det första så brukar en dragsele ha sin koppelkrok intill hundens svansrot vilket motverkar att hunden trasslar in sig i spårlinan. En dragsele sitter bra på hunden, så länge den är i korrekt storlek, men kan kännas jobbig att ta av och på. Om man redan äger en dragsele för att man dessutom använder hunden till dragning så behöver man givetvis inte köpa en särskild spårsele avsedd för spårning.

Till hundsele, oavsett man har en traditionell spårsele eller en dragsele, så behöver man en spårlina att hålla hunden i. Man vill vanligtvis ha hunden kopplad, men samtidgt ge den en känsla av frihet när den spårar och då är spårlinan ens bästa alternativ. Spårlinor brukar vara minst 10 meter långa och finns i flera olika material. Vilket material som föredras beror lite på i vilken mark man vanligtvis spårar i.

Snårig och blöt terräng kräver oftaste en hal och lättvättad plastlina, medan polyesterlinor funkar bra i öppnare vidder. Läder är både slitstarkt och snyggt, men tillverkas sällan i längre än 10 meterslinor. Därutöver bli spårlinor i läder ofta obehagliga att ta i ifall de blir blöta.

En duglig spårsele köper man helst hos en erkänd expert, tex. på brahund.se eller allt-fraktfritt.se.